Project Description

Op 6 oktober 2015 werd Hoogeveen opgeschrikt door een verschrikkelijke gasexplosie in het woonzorgcentrum Ama Ina, onderdeel van de Noorderbrug. Een verwarde bewoner bleek verantwoordelijk voor deze gasexplosie. In het woonzorgcentrum wonen veelal mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Na de gasexplosie bleek het woonzorgcentrum enorm beschadigd en werd de schade geraamd op €500.000.-. Alle bewoners moesten elders worden gehuisvest omdat de wooneenheden te zeer waren beschadigd.

Samen investeren in een leefbare samenleving is de slogan van Stichting Actief Samenleven. Zo kwam via Wilma Oosteijen, die werkzaam is als begeleider bij de Noorderbrug, een verzoek binnen bij Stichting Actief Samenleven. De vraag? “Wij zouden heel graag met de bewoners en begeleiding die direct of indirect waren getroffen door deze ramp, graag een dag uit willen, alleen door bezuinigingen in de zorg is hiervoor geen geld”.

Dit was voor het bestuur van Actief Samenleven een goede reden om met deze vraag aan de slag te gaan. Geld zoeken, dus.

Met dank aan een donatie van € 500.- van de Businessclub van v.v. Hoogeveen en wat andere donaties was het dus mogelijk om de bewoners en begeleiders een dag uit aan te bieden.

Zaterdag 31 oktober 2015 was het dan zover. Gespannen en opgewonden gezichten bij de 21 bewoners en 19 begeleiders van de Noorderbrug toen de bussen voor aangepast vervoer van VMNN Hoogeveen kwamen voorrijden. De bestemming? Een dag uit naar het Dolfinarium in Harderwijk.

Hopelijk heeft deze dag ertoe bijgedragen dat even de zorgen van de explosie konden worden vergeten, dat de groep weer samen kon zijn en met elkaar deze traumatische ervaring kon worden verwerkt.

Inmiddels is het woonzorgcentrum Ama Ina weer hersteld en voor de kerstdagen 2015 konden alle bewoners weer terug naar de vertrouwde omgeving.